Hozzávalók
Tésztához
500 gramm liszt
50 gramm margarin
50 gramm porcukor
2 tojássárgája
+1 a kenéshez
2 dl tej
20 gramm élesztő
csipet só
Töltelékhez
250 gramm dió
250 gramm mák
200 gramm cukor
2 dl tej
1 cs. vanillincukor
reszelt citromhéj vagy kevés citromlé
esetleg mazsola
Tésztához
500 gramm liszt
50 gramm margarin
50 gramm porcukor
2 tojássárgája
+1 a kenéshez
2 dl tej
20 gramm élesztő
csipet só
Töltelékhez
250 gramm dió
250 gramm mák
200 gramm cukor
2 dl tej
1 cs. vanillincukor
reszelt citromhéj vagy kevés citromlé
esetleg mazsola
A 2 dl langyos tejben feloldani a porcukrot, majd az élesztőt felfuttatni.
A margarint felolvasztani.
A liszthez hozzáadni az élesztős tejet,
majd a 2 tojássárgáját,
és végül a margarint és a csipet sót.
A reszelt citromhéj is most kerülhet bele.
A tésztát kemény, rugalmas állagúvá gyúrni.
Meleg helyen pihentetni, míg elkészül a töltelék.
A darált diót és a darált mákot külön edénybe kimérni,
majd mindkettőbe 100-100 gramm cukrot,
és 1-1 dl tejet keverni.
A vanillincukrot szintén két részre osztani.
Kerülhet bele mazsola, citromhéj ízlés szerint.
A tésztát kinyújtani, tölteléket hozzáadagolni, majd óvatosan feltekerni.
A bejglik tetejét megkenni a +1 tojássárgájával
(ez tejjel higítható, úgy még szebb színe lesz).
200 fokon sütni kb. 30-50 percig.
A margarint felolvasztani.
A liszthez hozzáadni az élesztős tejet,
majd a 2 tojássárgáját,
és végül a margarint és a csipet sót.
A reszelt citromhéj is most kerülhet bele.
A tésztát kemény, rugalmas állagúvá gyúrni.
Meleg helyen pihentetni, míg elkészül a töltelék.
A darált diót és a darált mákot külön edénybe kimérni,
majd mindkettőbe 100-100 gramm cukrot,
és 1-1 dl tejet keverni.
A vanillincukrot szintén két részre osztani.
Kerülhet bele mazsola, citromhéj ízlés szerint.
A tésztát kinyújtani, tölteléket hozzáadagolni, majd óvatosan feltekerni.
A bejglik tetejét megkenni a +1 tojássárgájával
(ez tejjel higítható, úgy még szebb színe lesz).
200 fokon sütni kb. 30-50 percig.
Megjegyzés
Reszelt citromhéjat és mazsolát sem raktam bele.
2 rúd helyett 4 rúdat csináltam, így a tészta kevésbé szakadt,
és könnyebben fel tudtam csavarni, ill. a tepsibe helyezni.
Sütési időnek azért adtam meg 30-50 percet, mert
az eredeti recept 50 percet kért,
én 40 perc leteltével néztem először a sütőbe,
akkor már sajnos ilyen nagyon-nagyon átsült volt a teteje,
emiatt az én sütőmben kb. 30 perc után lett volna kész...
Forrás
http://mindmegette.hu/karacsonyi-bejgli.recept
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése