2011. január 18., kedd

14 # - Bejgli



Hozzávalók

Tésztához

500 gramm liszt
50 gramm margarin
50 gramm porcukor
2 tojássárgája
+1 a kenéshez
2 dl tej
20 gramm élesztő
csipet só


Töltelékhez

250 gramm dió
250 gramm mák
200 gramm cukor
2 dl tej
1 cs. vanillincukor
reszelt citromhéj vagy kevés citromlé
esetleg mazsola



Elkészítés





A 2 dl langyos tejben feloldani a porcukrot, majd az élesztőt felfuttatni.
A margarint felolvasztani.

A liszthez hozzáadni az élesztős tejet,
majd a 2 tojássárgáját,
és végül a margarint és a csipet sót.
A reszelt citromhéj is most kerülhet bele.

A tésztát kemény, rugalmas állagúvá gyúrni.
Meleg helyen pihentetni, míg elkészül a töltelék.


A darált diót és a darált mákot külön edénybe kimérni,
majd mindkettőbe 100-100 gramm cukrot,
és 1-1 dl tejet keverni.
A vanillincukrot szintén két részre osztani.

Kerülhet bele mazsola, citromhéj ízlés szerint.


A tésztát kinyújtani, tölteléket hozzáadagolni, majd óvatosan feltekerni.

A bejglik tetejét megkenni a +1 tojássárgájával
(ez tejjel higítható, úgy még szebb színe lesz).

200 fokon sütni kb. 30-50 percig.










Megjegyzés

Reszelt citromhéjat és mazsolát sem raktam bele.

2 rúd helyett 4 rúdat csináltam, így a tészta kevésbé szakadt,
és könnyebben fel tudtam csavarni, ill. a tepsibe helyezni.

Sütési időnek azért adtam meg 30-50 percet, mert
az eredeti recept 50 percet kért,
én 40 perc leteltével néztem először a sütőbe,
akkor már sajnos ilyen nagyon-nagyon átsült volt a teteje,
emiatt az én sütőmben kb. 30 perc után lett volna kész...


Forrás
http://mindmegette.hu/karacsonyi-bejgli.recept

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése