2010. október 23., szombat

4 # - Haselnuss Shortbread

(diós omlós teasütemény)


Hozzávalók 25 darabhoz:

140 gramm liszt
1/2 teáskanál sütőport
1/4 teáskanál só
125 gramm margarin
80 gramm cukor
1 csomag vaníliáscukor
100 gramm darált dió


A dekorációhoz szükséges:
tortabevonó
diódarabkák (én mandulát használtam)


Elkészítés:





A sütőt előmelegíteni 180 fokra (légkeveréses 160 fok)
és kettő tepsit bevonni sütőpapírral.


A lisztet, a sütőport és a sót összekeverni.

A margarint krémesre keverni kézi habverő közepes fokozatán,
majd a cukrot hozzáadva még 2 percig tovább keverni.

A habverő gyorsaságát alacsonyabb fokozatra állítani,
majd beletenni a vaníliacukrot, a diót és a lisztes keveréket.

/A tészta kicsit másmilyen lesz,
olyan "darabosnak" tűnik,
nem lesz teljesen összefüggő és kemény tészta./


Mutatóujjnyi hosszúságú és vastagságú rúdakat sodorni,
és egymástól 3 cm-re a sütőpapírra helyezni.

Kb. 15 percig sütni, amíg a teteje kicsit megkeményedik és a széle besötétedik.

Ízlés szerint dekorálható is:
miután kihültek, az egyik végüket a megolvasztott csokiba mártani, majd megszórni a diódarabkákkal.






Megjegyzés:

Diódarabkák helyett manduladarabkákat használtam a dekorációhoz.

Vágott mandulát nem találtam, csak mandula pálcikákat, így ahogy a képen is látszik, azokat vágtam össze kis darabkákra.

Dekorációnál lehet kretívkodni, pl színes tortabevonó, vagy kókuszreszelék is jól mutat rajta.

mandulás:

mogyorós:

színes tortadarával:

kókuszreszelékkel:


Teljes adagot sütöttem, de a képen már nem a teljes adag látszik, mert közben volt belőle csipegetés ;o)

Az első tepsit elég szellősen raktam a tésztával,
a 3 cm helyköz helyett inkább 5 cm-t hagytam.
A második tepsinél ezért kicsit közelebb raktam már őket,
így elég volt a kétszeri sütés.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése