2014. december 18., csütörtök

132 # Kuglóf rétegesen, csipkebogyólekvárral



Hozzávalók

500 gramm teljes kiőrlésű liszt (vagy sima)
20 gramm élesztő
60 gramm cukor (a tésztához)
180 ml tej
4 tojássárgája
150 gramm puha vaj (+a kenéshez)
2 teáskanál fahéj
70 gramm cukor (a töltelékhez)
180 gramm csipkebogyólekvár (vagy bármilyen)


Elkészítés

A liszt közepébe morzsolni az élesztőt, 1 teáskanál cukrot és 3 evőkanál tejet,
majd lefedve 10 percig meleg helyen tárolni.
Ehhez adni a maradék cukrot, tejet, tojássárgáját, 100 gramm vajat és tésztává gyúrni.
Minimum 1 órát kelni hagyni.

A megkelt tésztát mégegyszer átgyúrni, majd 5 mm vékonyra nyújtani.
Kb. 8 cm-es négyzeteket vágni belőle.


A maradék 50 gramm vajat darabolni. 
A fele négyzetre vajdarabokat, a másik felére a lekvárt kenni.


A fahéjat összekeverni a 70 gramm cukorral és megszórni az összes lapot vele.
2-3 evőkanál fahéjas cukrot félrerakni a tetejére.


  A négyzeteket az ellentétes töltettel összeragasztani így:


Majd kettesével egymáshoz tapasztani őket:


És félbevágni hosszában:


Egy középen lyukas kuglófformába rétegezzük a tésztát körbe-körbe:


A maradék vajat összekeverni a félretett cukros keverékkel és a tetejére szórni.


180 fokon alufóliával letakarva sütni kb 30 percet, majd 20-30 percet fólia nélkül.
Miután elkészült a FORMÁBAN hagyni hűlni 10-15 percet, majd a formából kivéve még min. 50-60 percig hűlni hagyni!



Tálalás előtt még megszórható porcukorral, vagy lekvárral.



Forrás
frisch gekocht, Billa, Dezember 2014, S.51













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése