2015. november 25., szerda

164 # Mézeskalács házikó Fannitól, Kornéliától és Petitől - sablon a receptben



A 2014-ben készített mézeskalács házzal nem volt sok dolgunk, csak ragasztani és díszíteni kellett, Kornélia azt is nagyon élvezte: 
Idén is felkerültek a polcokra ugyanezek a kész lapok, nézegettem is hogy mi legyen, de arra jutottam, hogy túl "mű" illata volt, nem akarom újból. A mézeskalács házikó készítés nem is igazán volt tervben....
De aztán kaptunk a nagymamától egy recept+sablon szórólapot, ami egyben nyereményjáték is az Ostmann-tól, és ez igazán megtetszett. Utána én is megtaláltam a Kauflandban, és hoztam is jópárat magamnak tartalékba.


 Ami megfogott, nem is annyira a sablon, vagy hogy én sütök, rengeteg ilyen recept van az interneten. Ami igazán megtetszett, az a mellékelt színezhető kiegészítők voltak ;o)




Hogy Ti se maradjatok a sablon és a figurák nélkül, letölthetitek és kinyomtathatjátok innen:

Megkérdeztem Fanni és Peti anyukáját, hogy van-e kedve a gyerekeknek részt venni egy fotózós-mézeskalács házikó összeragasztásban, és megbeszéltünk egy időpontot. A lapokat előre megsütöttük, a gyerekekre a díszítés várt.

Az alaplapok elkészítése

Kell hozzá:
125 g cukor
100 g vaj
150 g méz
100 g cukorrépaszirup
1 csipet só
15 g mézeskalács fűszer
1-2 teáskanál narancsaroma (vagy reszelt narancshéj)
1 tojássárgája
1 evőkanál víz
450 g liszt
1 teáskanál sütőpor

Elkészítése:
A cukrot, vajat, mézet, szirupot, sót és mézeskalács fűszert összefőzni folytonos keverés mellett, majd hűlni hagyni.
Miután kihűlt összekeverni a tojássárgájával, vízzel és narancsaromával, majd ehhez adagolni a lisztes-sütőporos keverék 2/3-ad részét és tésztává gyúrni.
A maradék lisztet is a tésztába gyúrni, formázni, majd frissentartó fóliába csomagolva minimum 1 órára hütőbe helyezni. (Nálam egy egész éjszakát állt.)

A tésztát egy lisztezett alapra vagy rögtön a sütőpapírra helyezve 5 mm nagyságúra nyújtani. A sablont ráhelyezve kivágni az elemeket.
November végén, hóesésben sütőgetni, rég volt ilyen ;o)

Az elemeket 200 fokra előmelegített sütőben sütni egymás után 9-11 percig, lehetőség szerint egyesével, csak "párokat" összerakni.

A kivágás után megmaradt tésztát ismét összegyúrni, kinyújtani és egészben megsütni, ezen fog állni a ház.

A cukormáz elkészítése

Kell hozzá:
1 tojásfehérje
2-3 teáskanál citromlé (elhagyható)
200 g porcukor
szükséged lesz még a díszítéshez sok-sok apró édességre

Elkészítése:
A tojásfehérjét kemény habbá verni, és hozzákanalazni a porcukrot.
Krémesítést elősegítve pár csepp citromlé is kerülhet bele, de ez elhagyható.
A máz nem szabad túl folyékony legyen!
Miután elkészült, egy kis zacskóba tölteni, majd felhasználásig hütőben tárolni.
Felhasználás előtt a zacskó egyik sarkában egy kis lyukat vágni, és indulhat az összerelés és díszítés!


Kornéliával már nagyon vártuk a délutánt!

A gyerekek első feladat az édességek előkészítése volt.

Majd kezdetét vette az összerelés.
Első lépésként a bejáratot kell felragasztani a alapra.

Ezután következett a hátlap.


A két oldalsó tetőelem felragasztása után indulhat is a díszítés.



És íme az elkészült házikók:)
Fanni és Peti mézeskalács házikója:
Kornélia mézeskalács házikója:
A nagy munka után természetesen édességevés következett és játék.
Fanni, Peti, örülünk, hogy itt voltatok! :o)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése